Για τον Ελαιώνα – Μας αφορά όλους

Δύο σημαντικά άρθρα για τον Ελαιώνα που μας αφορούν όλους.
Σχέδια για real estate στον Ελαιώνα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Συγκοινωνιακό και μεταφορικό κόμβο για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, χώρο καινοτομίας και δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, διοικητικό κέντρο και μουσουλμανικό τέμενος προβλέπει για τον Ελαιώνα το νέο προεδρικό διάταγμα που εκπονεί ο Οργανισμός Αθήνας και αναμένεται να θεσμοθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2011
Βασική εκτίμηση είναι ότι το νομοθέτημα του 1995, που προέβλεπε 40% πράσινο, αποδείχτηκε στην πράξη ευχολόγιο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθούν μεγάλα σχέδια real estate.
Το διάταγμα δεν θα περιλαμβάνει το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟ και τα υπόλοιπα κτήρια στον Βοτανικό, τα οποία αναμένεται να διευθετηθούν με χωριστή νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί ώς το τέλος του χρόνου.
Η έκταση των 9.000 στρεμμάτων, μόλις 2 χλμ. από το Σύνταγμα, ανήκει διοικητικά στους δήμους Αθηνών, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ταύρου και Ρέντη. Βρίσκεται σε μια καίρια χωροθέτηση για το λεκανοπέδιο και το Δημόσιο διαθέτει ελάχιστα ακίνητα. Το πιο σημαντικό είναι η βάση του Ναυτικού, που καταλαμβάνει 100 στρέμματα και ένα μέρος του (περίπου 40 στρέμμ.) προβλέπεται να διατεθεί για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους. Στο Ρουφ, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, βρίσκεται στην τελική φάση η κατασκευή του κεντρικού αμαξοστάσιου για τα τρόλεϊ, που σήμερα λειτουργεί στη συμβολή της Πειραιώς με την Ερμού, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Η έκταση που θα ελευθερωθεί θα προστεθεί στην υπό διαμόρφωση τρίτη πλατεία, η οποία με καθυστέρηση 150 χρόνων δημιουργήθηκε στον χώρο της κορεάτικης αγοράς.
Οι προτάσεις που προωθεί ο Οργανισμός Αθήνας, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

Συνέχεια….
Ελευθεροτυπία

Πείραμα συνύπαρξης κατοικιών με βιομηχανίες

Του Γιωργου Λιαλιου

Στην περιοχή του Ελαιώνα πρόκειται να διεξαχθεί ένα πολεοδομικό πείραμα. Θα είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία το κράτος θα αλλάξει στάση απέναντι στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, σταματώντας την εκδίωξή τους «εκτός των τειχών» και εστιάζοντας πλέον στη μείωση της όχλησης που παράγουν. Αιτία δεν είναι μόνο η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη οργανωμένων βιοτεχνικών πάρκων. Αλλά και μια αλλαγή φιλοσοφίας, σε σχέση με συνύπαρξη της κατοικίας με την παραγωγική δραστηριότητα και εν γένει τον σημερινό, αρκετά αυστηρό διαχωρισμό των χρήσεων γης στις πόλεις. Αυτή η στρατηγική στροφή ενδέχεται να εκφραστεί όχι μόνο στην αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος για τον Ελαιώνα, αλλά και ευρύτερα: στην αναθεώρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αττικής, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση με νέους όρους τμήματος των 52 εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών περιοχών που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτες μέσα στην Αθήνα.
Η περιοχή του Ελαιώνα καταλαμβάνει 9.000 στρέμματα, μοιράζεται διοικητικά σε έξι δήμους και εξακολουθεί να συγκεντρώνει περίπου 2.500 επιχειρήσεις, οι περισσότερες μεσαίου μεγέθους, μόλις μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βελτίωσης των περιβαλλοντικών / πολεοδομικών συνθηκών στον Ελαιώνα έγινε το 1995, με ένα προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε τη σταδιακή απομάκρυνση των περισσότερων βιομηχανιών και τη μετατροπή του 40% της περιοχής σε χώρους πρασίνου. «Ομως το διάταγμα ελάχιστα εφαρμόστηκε. Οι έξι δήμοι είχαν διαφορετικές πολιτικές και κινήθηκαν σε άλλες κατευθύνσεις, ενώ το πράσινο που προβλεπόταν σταδιακά να δημιουργηθεί ήταν διάσπαρτο και προϋπέθετε γενναίες απαλλοτριώσεις», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), κ. Γιάννης Πολύζος. «Με δεδομένο το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί (καθώς το διάταγμα έδινε διορίες για την απομάκρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πλέον λήξει), προχωράμε στην αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, δίνοντας πλέον έμφαση στην πολυλειτουργικότητα».

Συνέχεια….
Η Καθημερινή

Advertisements

Ετικέτες: ,


Αρέσει σε %d bloggers: