«ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ»- Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Αρ.Πρωτ. 56

Προς :Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου –Ταύρου
Κοιν/ση: 1. Σύλλογο εργαζομένων Ταύρου
             2. Σύλλογο εργαζομένων Μοσχάτου

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
     Τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά. έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β’ ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.
Φέτος όμως χρήστες δεν είναι πια οι ηλικιωμένοι, αλλά οι άνεργοι, ενώ για το 2012 δεν προβλέπεται η συνέχιση του.
Η κυβέρνηση με τις νέες ρυθμίσεις για τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα αλλάζει εντελώς το χαρακτήρα του προγράμματος με στόχο να περικόψει χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πραγματικές ανάγκες φροντίδας, θεωρώντας σαν προϋπόθεση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα την ύπαρξη άνεργων μελών της οικογένειας. Ο κατήφορος της αντιλαϊκής της πολιτικής δεν έχει τέλος.
Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας  να διεκδικήσει:
Ψ Την ένταξη του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων με την ανάλογη χρηματοδότηση από  τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι όποιοι πόροι από την ΕΕ να πηγαίνουν απευθείας στους ΟΤΑ.
Ψ Την μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, αφού ήδη δουλεύουν στο πρόγραμμα δέκα και πάνω χρόνια.
Ψ Την άρνηση  κάθε εκχώρησης  του  Βοήθεια στο σπίτι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που σκοπό έχουν το επιχειρηματικό κέρδος και όχι την κοινωνική προσφορά.   
Ψ Να καταδικάσει τη λογική των κάθε λογής περικοπών που εφευρίσκει η κυβέρνηση προκειμένου να εκμηδενίσει και τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές που απέμειναν με το μνημόνιο και να ζητήσει την απόσυρση της κυβερνητικής ρύθμισης.

ΓΙΑ ΤΗ «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ»

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΩΠΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
                                                     

Advertisements

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: